У Кам’янці-Подільському, як і в Україні, існує проблема з приватними службами таксі та інформаційно-диспетчерськими службами виклику таксі.

За даними Міністерства інфраструктури, 80% таксистів в Україні працюють нелегально. Окрім того, більшість служб таксі вже давно працюють за принципом компаній, які просто надають інформаційні послуги з перевезення, а отже, не несуть відповідальності за таксиста чи пасажира.

Контролювати роботу диспетчерських центрів неможливо, оскільки вони реєструються як інформаційні агентства. На сьогодні є низка законопроектів, які врегулюють цей ринок і дадуть можливість побачити, як ринок таксі легалізується, почнуть сплачуватися податки, а таксомоторні організації, диспетчерські центри нестимуть відповідальність.

Однак, такі новації вже не подобаються перевізникам. В Міністерстві інфраструктури України очікують на опір з боку таксистів. Поки ринок в очікуванні шторму, самі пасажири мусять їздити на свій страх і ризик. Адже поки нових правил немає – людина може обрати їхати дорого на ліцензійному чи дешево та швидко на нелегальному таксі.

До того ж, аби боротися із нелегальними перевізниками, в деяких областях України створені відповідні комісії. В них входять представники поліції, СБУ, ДФС, представники державних адміністрацій та Укртрансбезпеки. Завданням цих комісій є виявлення фактів щодо діяльності перевізників, які працюють нелегально.

Говорячи про відповідальність диспетчерських служб, то вони не мають права співпрацювати із нелегальними таксистами. Хоча практика показує, що співпраця існує. За таких умов диспетчерська знімає із себе всю відповідальність і стверджує, що лише передає інформацію від пасажира до водія.

З метою врегулювання даного питання 15 березня в приміщені виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради відбулась робоча зустріч завідувача відділу контролю за дотриманням законодавства про працю-інспектора праці Вадима Міхальського з представниками служб таксі міста.

Учасники зустрічі обговорювали проблеми, які на сьогодні найбільш актуальні у сфері таксоперевезень. Серед них – «тіньова зайнятість» та нелегальні трудові відносини.

За інформацією з різних джерел, доступ до якої не обмежений законодавством, на території міста таким видом підприємницької діяльності займаються більше 500 чоловік.

За офіційними джерелами, лише частина з них зареєстровані як приватні підприємці, та, відповідно, сплачують податки до державного і міського бюджетів. Дана ситуація є підставою для інспекційного відвідування таких перевізників.

Одночасно нагадуємо, що з 1 січня 2018 року посилена фінансова, адміністративна та кримінальна відповідальність, відповідно збільшено розміри штрафів .

На підставі Закону України від 28.12.2014 р. №77-VIII (зміни до Кодексу законів про працю України - КЗпП України), введені в дію фінансові штрафні санкції у відношенні юридичних і фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю у випадках фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). Статтею 265 Кодексу законів про працю України (КЗпП України), за вказане порушення, передбачений штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення

Адміністративна відповідальність згідно нової редакції статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у вигляді накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб підприємців, які використовують найману працю, від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в разі:

фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Кримінальна відповідальність згідно ст.172 Кримінального кодексу України передбачена за грубе порушення законодавства про працю передбачений штраф від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.

З метою уникнення непорозумінь та врегулювання договірних відносин, просимо усіх надавачів послуг таксі офіційно оформити трудові відносини.

За підсумками проведеної зустрічі з представниками диспетчерських служб міста дійшли єдиної думки щодо проведення в квітні 2018 року в приміщені виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради розширеного засідання із зазначених питань з представниками ринку послуг таксі міста.

За більш детальною інформацією звертатись у відділ контролю за дотриманням законодавства про працю виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради, за адресою: майдан Відродження1, каб, 410-411.

Завідувач відділу                                В. Міхальський

Джерело

2ogoloshenya