Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

 

Новий безпечний конфайнмент має прослужити не менше 100 років.

Об'єкт накрив старий саркофаг

Новий безпечний конфайнмент ("нову захисну оболонку") над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції передали держпідприємству "Чорнобильська АЕС" і ввели в експлуатацію. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов.

"Через 22 роки після організації Чорнобильського фонду "Укриття" новий безпечний конфайнмент запущений в експлуатацію і передається Україні", – написав Усов.

Він зазначив, що на реалізацію цього проєкту було зібрано 1,5 млрд євро. Європейський банк реконструкції і розвитку вклав понад 700 млн євро. Новий безпечний конфайнмент повинен прослужити не менше 100 років.

Будівництво нового безпечного конфайнмента над старим об'єктом "Укриття" почалося в 2012 році. Через великі розміри захисної оболонки її довелося будувати двома частинами, які були підняті та успішно з'єднані в 2015 році. Всередині арки встановлено кран для демонтажу старого саркофагу та залишків четвертого енергоблоку АЕС.

У березні 2019 року на промисловому майданчику ЧАЕС здійснювалися пусконалагоджувальні роботи, індивідуальні та комплексні випробування обладнання та технологічних систем конфайнмента.

Після проведення пробної експлуатації конфайнмент перейде на дослідно-промислову, яка триватиме близько року. За її підсумками ЧАЕС отримає відповідну ліцензію та перейде до повноцінної експлуатації і демонтажу конструкцій "Укриття".

Джерело.

2ogoloshenya